fbpx

Tapen en bandageren


Wat is tapen?
Tapen is een methode om gewrichten te stabiliseren en te ondersteunen en spieren, pezen en banden te ontlasten. Dus eigenlijk ga je met tapen spieren, pezen en banden kunstmatig vervangen. Wanneer je bijvoorbeeld je enkel verstuikt, dan worden er banden opgerekt. De moeilijkheid van het tapen is dat je moet proberen zo in te tapen dat de opgerekte banden worden vastgezet, terwijl alle andere bewegingen in het gewricht zo weinig mogelijk worden beperkt. Dit betekent dat je een goede anatomische kennis moet hebben (d.w.z. je moet precies weten hoe de bandjes lopen), en je moet een goede diagnose kunnen stellen zodat er geen verkeerde banden worden ingetaped.

Wat is bandageren ?
Bandageren heeft eigenlijk dezelfde functie als tapen, maar bij bandageren maakt je gebruik van elastische kleefzwachtels, terwijl je bij tapen gebruik maakt van de niet elastische (witte) tape. Bij bandageren kun je bovendien, wanneer er een lichte zwelling is, nog tegendruk aan de zwelling geven. Wanneer je voor een langere periode een gewricht wilt ondersteunen kun je ook gebruik maken van een combinatie van tapen en bandageren.

Het intapen van banden.
Bij de meeste kaatsers gaat het vooral om het intapen van banden en spieren. Het intapen van deze twee weefsels is duidelijk verschillend. Dit heeft te maken met de functie van een band of een spier. Een band heeft vooral een functie bij het stabiliseren van een gewricht. Dit werkt als volgt; wanneer je bijvoorbeeld op een been gaat staan dreig je constant je evenwicht te verliezen, waardoor telkens je enkelbanden een beetje worden opgerekt. In de banden zitten zintuigjes die reageren op rek. Zodra die zintuigjes ook maar een beetje worden opgerekt gaat er een impuls naar de hersenen die in een fractie van een seconde een impuls naar de spieren stuurt die iedere standsverandering direct corrigeert. Dit gebeurt automatisch, je hoeft er niet bij na te denken. Wanneer je een enkel verstuikt dan worden de enkelbanden opgerekt, waardoor het iets langer duurt voor de zintuigjes worden opgerekt. Daardoor verminderd de stabiliteit van een gewricht. Wanneer je de tapestroken precies over de lengterichting van de opgerekte band aanlegt, neemt de tape dus eigenlijk de functie van de band over.

Wat kunnen indicaties zijn voor Tapen en Bandageren?
  • Pijn dempen
  • Gewrichten beschermen
  • Lichaamshouding corrigeren
  • Spiertonus verminderen of ondersteunen
  • Spieren beschermen tegen overbelasting