fbpx

Beste in de regio!

06-82418065

info@bemassaged.nl

4,7/5
4.6/5

Massage en diabetes

Massage en diabetes kan dat?
Diabetes is de meest voorkomende chronische aandoening in Nederland. Ongeveer een miljoen mensen in Nederland heeft te maken met diabetes, als diabeet heb je baat bij het krijgen van een massage op regelmatige basis.
Onderzoek toont aan dat massage ontspant, de circulatie verbetert en dat het weefsel elastischer blijft. Ook stress die vaak gepaard gaat met diabetes kan verminderen door massage.
Het effect van een massage voor personen met diabetes is niet van te voren te voorspellen, maar dat is gelijk aan de effecten bij een persoon zonder diabetes. Een aantal zaken waar rekening mee gehouden kan worden betreffende diabetes en massage:
Door een massage kan diabetesmedicatie sneller werken en kunnen mensen tijdens of na de massage overvallen worden door een (te) lage bloedglucosewaarde.
Een betere bloeddoorstroming zorgt voor snellere daling van de bloedsuiker.
Als personen insuline spuiten is er vaak sprake van lipodystrofie; dit is een zwelling van het vetweefsel die functioneert als (ongewilde) opvang voor de ingespoten insuline. Tijdens een massage kan deze opgebouwde voorraad ineens vrijkomen en krijgt iemand veel te veel insuline in het bloed, waardoor een plotselinge lage bloedglucosewaarde kan ontstaan
De complicaties die door diabetes ontstaan kunnen zenuwbanen beschadigen en bindweefsels aantasten. Hierdoor kunnen mensen niet meer of juist heel erg reageren op zenuwprikkels, bijvoorbeeld bij de massage van benen of schouders. Het is niet altijd mogelijk voor een klant om aan te geven waar een pijngrens ligt en wanneer het lichaam een behandeling eigenlijk niet aan kan.

Een massage voor mensen met diabetes kan dus heel effectief zijn, maar kan voor een heftige reactie binnen het lichaam veroorzaken. Het hangt er natuurlijk vanaf wat voor massage er plaats vind en welke diabetescomplicaties de klant reeds heeft. Over het algemeen mag er verwacht worden dat iemand voordat hij/zij een massage ondergaat toch even meldt dat er sprake is van bijvoorbeeld neuropathie of een frozen shoulder.

Je kunt dus stellen dat het masseren van het lichaam een positieve werking heeft op diabetes: betere bloedsomloop, soepele spieren, stress reducerend, en rustgevend.