fbpx

Beste in de regio!

06-82418065

info@bemassaged.nl

4,7/5
4.6/5

Voorkom CANS (RSI) klachten

Het is tegenwoordig onmogelijk om niet in contact te komen met een bureau en/of computer, tablet of telefoon. Het gebruik is zo zeer niet het probleem, essentieel is de houding tijdens het gebruik. Wat is de juiste houding? Er zijn een aantal ergonomische adviezen waar iedereen zich aan zou moeten houden: het belangrijkste is de ontspanning van de spieren. Veel CANS klachten (Complaints of Arm, Neck and Shoulders, het oude RSI) ontstaan door teveel spanning op de spieren die daardoor onvoldoende doorbloed worden en dat vergroot de gevoeligheid van zenuwweefsel.

Gebruik een stoel die je kunt instellen op jouw voorkeur.
Veel klachten ontstaan doordat je op een stoel zit die niet op jouw lichaam is afgestemd. Belangrijkste onderdeel is de leuning: deze moet de hele rug ondersteunen (tot aan de schouders!). Het materiaal is belangrijk: niet te hard, niet te zacht, maar wel goed ademend materiaal. De stoel moet leuningen hebben die verstelbaar zijn (zie verder). Ook de hoogte moet versteld kunnen worden.

Neem de juiste houding aan.
Door de juist houding aan te nemen ontspan je gemakkelijker, maar de juiste houding aannemen klinkt makkelijker dan dat het is.
– De hoek van de knieën en heupen moet 90º zijn. Dat wil zeggen de voeten plat op grond steunen en de knieholten losjes tegen de zitting aandrukken. De achterzijde van de billen drukt tegen de hoek van de zitting en leuning. Wanneer je voeten niet op de grond kunnen, gebruik een verhoging.
– De armen steunen losjes op de leuningen. Er mag geen spanning op de schouderspieren zijn door geforceerd de armen op te trekken. De rechter (muis)leuning kan zelfs iets verlengd zijn, om de pols ook te ondersteunen tijdens muiswerk.
– De polsen moeten losjes leunen op de desk. ‘Zwevende’ handen tijdens het typen veroorzaken veel spanning in de schouderspieren.
– Het scherm staat in een kleine opwaartse hoek recht voor je. De schouders bewegen niet naar voren (hangen!) en de kin steekt niet uit naar voren.

Afwisseling van werkzaamheden.
Computerwerk is vaak éénzijdig en ééntonig. Vermijd een slechte houding door regelmatig van het scherm weg te lopen. Na elke 45 minuten werk, 15 minuten iets anders doen, dat wil zeggen: bewegen!! De doorbloeding van het hele lichaam verbetert, inclusief je hersenen. Daardoor verbetert ook je concentratie.

De meest verkeerd aangenomen houdingen achter de computer.
– onderuit ‘hangen’ op billen
– hangen op één bil
– met de kin steunen op één hand
– gedraaid zitten naar een scherm dat niet recht voor je staat
– hangen in de schouders, met het gezicht uitstekend naar het scherm
– te dicht met het gezicht naar het scherm

werkhouding

Bron: http://fysiowizzard.plazilla.com