fbpx

Beste in de regio!

06-82418065

info@bemassaged.nl

4,7/5
4.6/5

Winterkwaaltjes

Op deze pagina vind je de 10 meeste voorkomende winterkwaaltjes en hoe je deze natuurlijk, doeltreffend én goedkoop kunt verhelpen.

De top 10 winterkwaaltjes op een rij:
– Hoofdpijn
– Verkoudheid
– loopneus
– rode en blinkende neus
– verstopte neus
– keelpijn
– piepende ademhaling
– heesheid
– griep
– koorts
– Hoofdpijn.

Hoofdpijn
Geplaagd door hoofdpijn, kan je geen lawaai of licht verdragen? Ben je echt van de kaart door een pijnlijk gebons in je hoofd? Hoofdpijn is geen lachertje, met deze natuurlijke middeltjes ben jij ze de baas.

Citroen met koffie. Niet lekker, maar wél doeltreffend.
Zet een kopje sterke koffie en voeg het sap van 1 citroen toe. Laat het enige tijd afkoelen en drink vervolgens het lauwwarme drankje langzaam op.
Opmerking:Citroen met koffie is niet erg lekker. Maar deze combinatie verdrijft de hoofdpijn na een kwartier.
Wat ook helpt: Een massage (met lavendelolie) doet hoofdpijn vergeten.

Verkoudheid
Verkouden, niet verkouden of gewoon zin om jezelf en je naasten te verwennen terwijl de wind door de kale boomkruinen raast? Maak een kop stevige zonnekruidenthee.

Thee met zonnekruiden (tijm, salie en rozemarijn) brengt verlichting.
Laat 10 g gedroogde tijm, 10 g gedroogde salie en 10 g rozemarijn 15 minuten koken in ½ liter water. Zeef de vloeistof en drink voor het slapengaan een kopje thee.
Tip: Enkele citroendruppels en 1tl honing geven deze thee een aangenaam extraatje.

Verstopte neus
Kruip onder een handdoek: stoombad met kaasjeskruid.
Overgiet 1 el bloesem van kaasjeskruid met 1dl kokend water in een grote kom. Buig je hoofd over de kom met een handdoek over je hoofd. Inhaleer de vrijkomende dampen gedurende 10 min, het resultaat is spectaculair. Weer vrij ademen na kruidenstoombad?
Maak een kruidenmix van 5g eucalyptusblad, 5 g marjolein, 5 g hysop, 5 g munt, 5 g lavendel en 5 g rozemarijn (telkens de gedroogde variant). Neem 2 el van dit mengsel en overgiet met 2 dl kokend water.
Buig het hoofd 10 min. over de kom met een handdoek over het hoofd om de heilzame werking optimaal te benutten.

Rode en blinkende neus
Meidoornbessenlotion maakt je weer toonbaar.
Overgiet 2 g meidoornbessen met ½ l kokend water. Laat koud worden en overgiet het aftreksel net voor het slapengaan over je gezicht en vooral je neus met dit vocht. Houd de behandeling enkele dagen vol.

Keel- en luchtwegen
Tijdens de donkere wintermaanden hebben wij de neiging om ons terug te trekken in de warmte van de woonkamer. We maken het gezellig voor elkaar en voor de vele microben die gretig hun weg zoeken bij gewillige slachtoffers. En die slachtoffers vallen er, geveld door keelpijn, hoest, heesheid en griep.
Vlug voor een voorschrift naar de huisarts is één mogelijkheid om deze problemen aan te pakken. Het kan ook anders. Met deze recepten ben je al een eind op weg naar beterschap.

Keelpijn
Keelpijn is meestal het gevolg van een ontsteking van het keelslijmvlies. Drink voldoende, want dat verzacht de pijn.
Kandij verzacht de keel.
Zuig op een stukje kandijsuiker. Je kan de kandijsuiker ook vervangen door een (echt) dropje of een echinaceazuigtablet.
Tip: geen van deze dingen voorhanden? Lauwe kamillethee verzacht eveneens.
Penen smeren de kelen.
Kook 3 middelgrote penen of wortelen (5 min in een bodempje water). Plet de wortelen, doe ze op een neteldoek en pers goed, vang het sap op. Leng 1 deel wortelsap met 2 delen water. Drink de nog warme drank met kleine slokjes. Je mag deze drank tot 5 keer per dag gebruiken. Bewaar het sap in de koelkast en warm dan telkens een kleine hoeveelheid op.
Tip: Ook lekker met wat honing.

Hoest
Hoestsiroop met selder, tijm en salie: onschadelijk, lekker en doeltreffend.
Doe 2 selderstengels, 10 g tijm, en 10 g salie in een grote pan met 1L water.Laat het 30 min doorkoken zonder deksel, vervolgens laat je het 1 uur afkoelen. Giet door een zeef, voeg kandijsuiker bij met een verhouding van 1 kg suiker voor 1L sap. Voeg 1 staafje zwarte drop of zoethout toe en kook het geheel 30 min. Roer stevig, laat het afkoelen, voeg een glaasje rum toe en doe de siroop in flessen.
Verbazend resultaat met siroop van kandijsuiker, zwarte drop en ui.
Voeg ½ L kokend water bij 250 g bruine kandijsuiker, een stukje zwarte drop en een dikke ui. Laat het geheel 15 min koken en neem er meermaals per dag een eetlepel van.

Piepende ademhaling
Piep minder dankzij siroop van zonnebloempitten.
Kook 100 g zonnebloempitten in 1L water zonder deksel. Laat voor de helft inkoken zeef vervolgens dit brouwsel. Voeg ¼ liter goede jenever en 250 g bruine rietsuiker toe. Bewaar dit mengsel in een goed gesloten donkere fles.
Bij het opkomen van de eerste hoestprikkels of piepende ademhaling neem je dagelijks 3 tot 4 maal 1 tot 2 dl.

Heesheid
Ramenassoep maakt de slijmen los.
Hol een ramenas uit en vul het gat met bruine suiker. Verzamel het sap als uitstekende hoestsiroop.
Je kan de ramenas ook raspen en mengen met bruine suiker en enkele eetlepels nemen als uitstekend middel om slijm in de longen of de luchtpijp op te lossen.

Griep – koorts
Appelwater doet het goed bij koorts. Griep in huis, koorts of wordt je kind geplaagd door een kleine kinderziekte?
Appeltjes verlossen je van je problemen.
Snijd 3 tot 4 ongeschilde appels in schijfjes. Kook de appelschijfjes gaar in 1 l water vermengd met 1 el rietsuiker.
Zeef de vloeistof en laat afkoelen. Drink enkele eetlepels per dag van deze verkoelende, koortswerende drank.